TRIFUNOVIĆ POMENUO 3 DELA BEOGRADA, TVRDI DA U NJIMA POSTOJE VEHABISTIČKA NASELJA: Kaže da su TO CRVENE TAČKE
Darko Trifunović, Foto: Dragana Udovičić

"crvene tačke" okupljanja sumnjivih organizacija

TRIFUNOVIĆ POMENUO 3 DELA BEOGRADA, TVRDI DA U NJIMA POSTOJE VEHABISTIČKA NASELJA: Kaže da su TO CRVENE TAČKE

Da je ovo bilo očekivano i da u Srbiji postoje "crvene tačke" okupljanja sumnjivih terorističkih organizacija rekao je Darko Trifunović

Objavljeno: 21:07h

Napad koji se ispred ambasade Izraela dogodio u subotu, kada je iz samostrela strelom u vrat ranjen Miloš Jevremović (34), a napadač Sabahudin/Miloš Žujović (25) ubijen, okarakterisan je kao čin terorizma.

Istog dana ministar policije je proglasio crveni alarm zbog opasnosti od terorizma u Srbiji, a širom zemlje su shodno tome sprovedene akcije.

Mesto napada
Mesto napadafoto: Dado Đilas

Daljom istragom policije je otkriveno da je napadač vehabija, kao i da je promenio ime i veru kada se preselio u Novi Pazar, pa je umesto imena Miloš Žujović uzeo Sabahudin. Tamo je oženio suprugu - Besu, sa njom dobio jedno dete, a par je očekivao i bebu - budući da je ona trudna.

Ko su vehabije?

Radikalni islamski pokret, vehabije deluju u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i nekoliko evropskih gradova. Najopasnijim se smatraju vehabije iz Gornje Maoče kod Brčkog. U Srbiji najčešće izazivaju incidente u džamijama.

Poznavaoci islama tvrde da vehabije, koje pripadaju radikalnom islamskom pokretu, ne treba gledati kao na religijsku, već kao na kriminalnu grupu koja zloupotrebljava religiju radi ostvarivanja svojih ciljeva.

Jučerašnje informacije otkrivaju da je prvobitna meta napada bila beogradska sinagoga, ali je Žujović od toga odustao kada je video policiju u blizini bogomolje.

Najnoviji podaci do kojih je MUP došao otkrivaju i da je uoči napada Žujović supruzi poslao poruku, a to je potvrdio i Ivica Dačić, ministar policije. "Njoj je oduzet telefon, videćemo kada se završi veštačenje da li je tačno sve što je rekla. Ona kaže ovako: "Bila sam u Plavu sa sinom i oko 11.15 sam videla video poruku na Whatsapp-u, kada sam je otvorila videla sam da je Miloš u gradskom autobusu, da peva nešto na ruskom jeziku, što ja nisam razumela, i govori u poruci da ga taj autobus vozi u dženet. Nakon ovog snimka stigle su još dve video poruke koje sam otvorila, od kojih sam se iznenadila." Sadržaj u kojoj pominje Izraelce kako ubijaju muslimane i tako dalje" - prepričao je Dačić izjavu supruge ubijenog Žujovića.

Miloš Žujović sa suprugom
Miloš Žujović sa suprugomfoto: Privatna arhiva

Da je ovo bilo očekivano i da u Srbiji postoje "crvene tačke" okupljanja sumnjivih terorističkih organizacija za MONDO je rekao Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

"Desilo se ono što sam najavljivao godinama. U Srbiji je primetno pet parametra delovanja džihadista. Prvi parametar "da li u Srbiji ima terorista" - ima! Drugi "Da li deluju - da. Predsednik je rekao da ima 100 organizacija! Treći parametar- "da li u Srbiji deluju sponzori takvih organizacija - Iran, Saudijska Arabija, Arapski Emirati, odnosno država koje su od strane međunarodnih zajednica proglašene bliske terorizmu -da. Četvrti parametar- "da li deluju nevladine organizacije koje pružaju podatke takvim službama - da. Najzad "da li se zloupotrebljava religija i da li je religija motiv" - da", nabraja Trifunović.

Kako dalje tvrdi direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, o problemu vehabija i radikalnih islamskih sekti u Novom Pazaru je govorio i pokojni Muamer Zukorlić. "Zukorlić je tražio zabranu vehabističkog pokreta, kao sekte, jer to je kao kada bi satanisti tumačili hrišćanstvo. To nema veze sa Islamom, kao religijom".

Kritičnu tačku u sistemu odbrane od takvih napada sagovornik vidi u institucijama, koje bi trebalo da budu prva linija odbrane. "Institucije su paralisane. Apsolutno nekompetentna lica na se bave pitanjem terorizma na fakultetima. Najopasnije je da se politikolog bavi spoljnom bezbednošću. Odgovor na svaku pretnju ide kroz institucije, ako lica koja su zaposlena u institucijama, pogrešno edukuju studente o ovom pitanju imamo problem, jer ne znaju srž ovog pitanja, ne prate trendove terorizma i važna pitanja vezana za ovo polje... Kao kada bi onkološku operaciju izveo doktor opšte prakse" pojašnjava Trifunović.

Darko Trifunović
Darko Trifunovićfoto: Aleksandra Čolić

Za kraj navodi da sedišta vehabističkog pokreta nije toliko daleko, koliko zapravo mislimo "Novi Pazar je mesto gde je ta populacija najveća. Međutim "najcrvenija tačka" je Beograd, Postoje vehabistička naselja u Alitini, Krnjači, Borči. Pre nekoliko godina smo slikali vehabiste kako regrutuju pripadnike gradske čistoće", otkriva sagovornik.

Vehabije u Srbiji

Vehabije su u Srbiji najbrojnije na području Novog Pazara i Priboja, ali ih ima i u Sjenici i južnom delu Kosovske Mitrovice.

Prema operativnim podacima Vojno-bezbednosne agencije koji su objavljeni u medijima, na području raško-polimske oblasti i na severu Crne Gore deluju "islamske ekstremističke organizacije Vehabija - Tarikat i Crvena ruža". Tačan broj pripadnika tog pokreta nije poznat. Oni često prave probleme u džamijama, ometaju verske obrede i pokušavaju da nametnu svoj način molitve.

Velika akcija hapšenja vehabija u Sandžaku izvedena je 2007. godine na planini Ninaji u blizini Novog Pazarakada je otkriven teroristički kamp i uhapšena grupa od 14 pripadnika tog pokreta, a jedan pripadnik ovog pokreta je poginuo u okršaju sa policijom.

Svi uhapšeni su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog podrivanja ustavnog poretka Srbije.

Prema proceni poznavaoca prilika, njihov najveći centar na Balkanu se nalazi u Prištini i u njemu je oko 20.000 punoletnih Albanaca i svi oni zajedno predstavljaju veliku pretnju ne samo za Srbiju, već i za ceo Balkan.

Akcija rasturanja terorističke frakcije na planini Ninaj

20.04.2007 u sukobu sa policijom u blizini Novog Pazara poginuo je Ismail Prentić (28), za koga se u policijskom saopštenju tvrdi da je bio vođa terorističke grupe. Policija je tog jutra oko 4.50 blokirala tri kuće, vlasništvo Adema Bećirovića, posle, kako se navodi, operativne obrade da se u selu Donja Trnava, na nepristupačnom visu Mave, na sedmom kilometru od Novog Pazara, nalazi vođa terorističke grupe Ismail Prentić. Kada je policija prišla kući na njih je pušteno desetak pasa, a kada su pokušali da uđu u kuću bačeno je nekoliko bombi i otvorena je vatra na njih. Tom prilikom jedan policajac je ranjen, a vlasnik kuće zadobio je povrede od gelera bombe.

Policija se zatim, navodi se u saopštenju MUP-a, povukla na bezbedniji položaj, a članovi terorističke grupe su pokušavali da pobegnu. Tom prilikom ponovo su pucali na policiju i nastavili da bacaju bombe. Odgovarajući na napad, policija je otvorila vatru i tada je ubijen Ismail Prentić, a Senad Ramović (34) je ranjen. Treći član ove grupe Safet Bećirović je uhapšen.

Bonus video:

00:32

Testament vehabije Miloša Žujovića

(Espreso / Mondo / Miloš Škrbić / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.